Kennel Kogaråsen - En liten presentation

Vittra och valp

Kennel Kogaråsen ligger på en ås vid sjön Kogaren, mitt emellan Vimmerby och Västervik. Jag som är innehavare av kennelnamnet heter Lena och bor tillsammans med min sambo Wille och våra hundar i den lilla byn Hallingeberg.

Målsättningen med vår uppfödning är att ta fram friska hundar med bra mentalitet, väl lämpade för såväl arbete som vardagsliv.Vi har för närvarande bara uppfödning av Tervueren men har tidigare även haft några Västgötaspetskullar.

Vi började med Tervueren 1992 när vi köpte en tikvalp från Västra Solsidans kennel. Vi var redan från början intresserade av att ta en kull om tiken blev bra. Det blev hon! Tiken som så småningom fick namnet SUCH Tjh Korad LP Västra Solsidans Axana "Axa" kan du läsa mer om under fliken "Våra hundar".

Ur Axas första kull sparade vi en hane, SBCH SLCH SUCH Tjh Korad Kogaråsens Faxe, som också är använd i avel. Faxe gick bort i december 2008.

Vi har haft förmånen att få låna in sju tervtikar som har haft kullar hos oss.

  • SBCH SUCH Korad Kogaråsens Flitiga-Flisa äg. Marie Ivarsson 3 kullar (K,L och M)
  • Korad Kogaråsens Lexa äg. Lotta Kjellberg 2 kullar (O och R)
  • Korad Newstory Jilla äg. Tiina Nyberg 1 kull (P)
  • Korad Kogaråsens Ockra äg. Kerstin Nilsson 3 kullar (S, V och X)
  • SBCH SUCH Korad Kogaråsens Orca äg. Jennie Thysell 1 kull (T)
  • SBCH Korad Kogaråsens Ouzi äg. Åke Berglund 1 kull (U)
  • SPHI Korad Kogaråsens Vixi äg. Sabina Berkeby 1 kull (Z)

Vi har också fått låna in en av våra västgötaspetstikar som haft en kull här hos oss

  • Kogaråsens Dundra äg. Linda Frisk 1 kull (E)

Ur vår M-kull, född 2002 sparade vi ett yrväder vid namn SLCH SUCH LPII Kogaråsens Milla. Milla gick bort 2015.

Sommaren 2005 kom ytterligare en medlem till familjen. Det var en Västgötaspets som är döpt till LPI LPII SE UCH Chipsmakers Adress Rosenhill men kallas för Asca. Hon har haft 4 kullar (A, B, C och D). Asca fick somna in i september 2020.

Ur vår V-kull född 2010 har vi behållit Korad SE UCH Kogaråsens Vittra. Hon har tävlat elitspår och har två kullar här på Kogaråsen, Y-kullen och A-kullen.

Det senaste tillskottet i kenneln är Vittras dotter SE BCH Korad Kogaråsens Atassa "Tassa" född i mars 2018. Hon tävlar i elitklass spår. Tassa har haft en kull 2021, B-kullen.

Vi föder upp Tervueren i liten skala. Ändå har vi haft en del framgångar med "våra" hundar. I första kullen är det bara tre hundar som är tävlade och samtliga är brukschampions. Mest känd är väl Kogaråsens Falco som tillsammans med husse Anders deltog på SM sju år i rad. Falco vann rapporten -97 och -98 och kom 7:a -00. I SM 2002 ställde han upp i spår och tog hem en silvermedalj. Han blev också Årets rapporthund (alla raser) -98, -99 och -00 och en 4:e placering i Årets Brukshund – 00.

Ur vår andra kull har vi också en SM-tävlare som deltagit i fyra år i rad. SBCH SUCH Korad LP Kogaråsens Jackpot som, bara 2,5 år gammal tog en hedrande 4:e plats i rapport på SM 2000. På SM 2001 kom han på 14:e plats. Jackpot med matte Annica bytte också från rapport till spårhundsgruppen på SM 2002. Det slutade då på en fin 8:e plats.

SBCH SUCH Korad Kogaråsens Pesto och Malin tävlade SM i spår 2009, 2011 och 2012.

2012, 2013, 2015 och 2016 deltog Korad SE SpCH Kogaråsens Rusa och Linda på SM i spårhundsgruppen.

2022 placerade sig SE BCH Korad Kogaråsens Atassa ”Tassa” på en fin 7:e plats i SM i spår.

Kogaråsens alla champions och tjänstehundar kan ni läsa mer om under "Champions/Tjänstehundar".

Tack vare våra duktiga valpköpare som ställer upp och kör många mil för att kora sina hundar har vi genom åren fått ta emot nio avelskorningsdiplom från Svenska Brukshundklubben. Fyra till kenneln, ett till Västra Solsidans Axana, ett till Kogaråsens Flitiga-Flisa, två till Kogaråsens Lexa och ett till Kogaråsens Ockra.

2003, 2009 och 2015 fick Kennel Kogaråsen Svenska Kennelklubbens Bruksuppfödarpris för de tävlingsinsatser Kogaråsenshundarna har presterat.2006 fick Kogaråsens Flitiga-Flisa ett bruksavelspris för sina avkommors prestationer på tävlingsbanorna och 2011 var det Kogaråsens Lexa tur att ta emot priset för sina avkommors tävlingsinsatser.

Med ett par undantag är alla hundar vi hitintills fött upp mentalbeskrivna. Mentalbeskrivning av en hel kull tycker vi är ett bra sätt att få en uppfattning om vad det är för hundar vi har fått fram. Därför vill vi att du som köper hund av oss också ska MH-beskriva den. Vi ordnar alltid ett gemensamt MH för hela kullen.

Vi vill också att du ska vara mycket intresserad av träna och helst också tävla med din hund. Vi säljer inte våra valpar som rena sällskapshundar. Däremot är vår erfarenhet att en Terv som tränas och får utmaningar dagligen också är en fantastiskt trevlig hund i vardagslivet.Vi ser också gärna att du vill komma på valp- och träningsträffar och på vårt årliga kennelläger.

Välkommen att gå vidare bland sidorna för att läsa mer om våra härliga hundar!

Lena & Wille